csütörtök

Anorexia és bulímia nervosa



Korunk egyik rákfenéje a táplálkozási zavar. Most talán többen mosolyognak de higgyétek el, erre is oda kell figyelni.
Ijesztő méreteket kezdenek ölteni ezek a dolgok.
Nem vagyok sovány, sőt...
Mégis megdöbbenek, hogy mennyi olyan liba futkározik, akik sipítozva hangoskodnak a buszon, hogy ilyen meg olyan kövérek, miközben a vasággyal együtt ha vannak 40 kg. Ilyenkor legszívesebben hangosan röhögnék de nem teszem. Hogy miért?
Mert ezek a fiatal lányok nemcsak ostobák de betegek is. 
De rohanjak ennyire előre.


Az ANOREXIA NERVOSA szó jelentése az ÉTVÁGY ELVESZTÉSE. A Nervosa szó azonban a betegség pszichés ( lelki) eredetére utal.
A betegséget, viszonylag nemrég tartja számon az orvostudomány. 1873-ban írt róla először a brit  William Gull és a francia Ernest-Charles Laségue.




Tévesen nevezzük egyébként simán anorexiának. Hisz a megfelelő orvosi megnevezése ANOREXIA NERVOSA. Legszembetűnőbb ismertetőjegye a beteg drasztikus súlycsökkenése. Ha a megfelelő testsúlynál valaki min. 15 %-kal könnyebb az bizony már orvosi esetnek tekinthető. (Testtömegindexe 17,5 alatt van.)
A betegség nőknél lényegesen gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Általánosságban elmondhatjuk., hogy a 18 és 40 év közötti nők vannak ennek a betegségnek a legjobban kitéve, valamint azok , akiknek a családjuk nagyon magas követelményeket támaszt velük szemben.De nem szabad figyelmen kívűl hagynunk a média azon hatását, amikor is reklámokkal, filmekkel belénk plántálják az ún. ideális nő képét. És valljuk be, hogy ezek nem töltött galambokra emlékeztetnek.De a pasik nem fordulnak utánunk az utcán, sőt jó állást sem kapunk, ha nem hozzuk a hollywoodi trendet.  A betegség nemcsak kóros soványsággal jár, hisz az ilyen kaliberű nő jobban ki van téve a különböző fertőzések veszélyeinek. Nemcsak a hormonháztartás borul fel irreálisan, hanem -sajnos- vannak olyan esetek, ahol bekövetkezik a halál (az esetek 8-9 %-a). Ez teljesen logikus, hisz egy 160 cm-es nő legrosszabb esetben 60 kg lehet (legalábbis ez a max. ideális testsúly) és ezzel szemben a 38-40 vagy még annál is kisebb súlyok teljesen kihatnak a szervezet különböző funkcióira.
Az anorexia azonban sok esetben tünet. Ha valaki daganatos megbetegedéssel kűzd, vagy depressziós, netán drogfüggő, pszichés zavarokkal kűzdő...nos, ezek mind-mind okai lehetnek az anorexia kialakulásának. De nagyon fontos, hogy minden esetben az okait kell kezelni, legyen szó depresszióról...stb.
A betegség tüneteit több csoportra lehet osztani. Én csak a legáltalánosabbakat vezetem most fel:
-légzési rendellenességek (szájlégzés, mellkas fájdalom, csuklás...),
-hasfájás, hányás, gyomorégés, sárgaság...stb,

-kiütés és a bőr érzékelésének különböző zavarai,
-görcs, remegés (olyan izommozgások, melyeket nem tud az akaratával befolyásolni),
-vizeletvisszatartási probléma..stb,
-szédülés, amnézia különböző fajtái, szorongás...stb,
-dyslexia...stb, hangképzés zavarai...stb,
-és általános tünetek, mint például: fejfájás, sokk, ödéma, láz, krónikus fájdalom...stb.
Nem vagyok szakorovs, mégcsak orvos sem. Csak érdekel a téma. Ezért ha valaki többet akar tudni a témáról járjon utána. Azonban ha a környezetünkben valaki drasztikusan megváltozik, nem igazán látjuk enni, szereti a mérleget terrorizálni...akkor azért feltehetjük magunkban a kérdést, hogy minden oké e az illetővel.

Ezeknek a betegeknek az első legszembetűnőbb változásai a következők lehetnek: túlzott precizitás, aprólékosság...stb. Általában nagyon intelligensek és jó tanulók. Azonban gondolkodásuk origójába a diétás étrend, a kalóriamentes receptek, az állandó elhízástól való félelem...stb épül be. Rajtuk szép szóval segíteni szinte lehetetlen. Kezelésüket két lépcsőre osztja sz orvostudomány:1.) a testsúly visszaállítása, 2.) pszichés zavarok elhárítása.


Az egykor ideális súlyú lányyok, nők szinte csontvázzá soványodva is kritikus, elferdült szemmel tekintenek a tükörbe. Magukat még életveszélyes soványságban is tehénnek látják de mások súlyával kapcsolatban teljesen logikusan és észszerűen ítélkeznek.

A képen látható jobb oldali nő szerintem teljesen renden van. Itt-ott egy kis husika, cici, popsi, derék, csípő. És a bal oldali? Pedig láthatóan ugyanarról a nőről van szó!!!


Szerintem ijesztő...és nem akarok senkit sem megbántani de gusztustalan. Pedig ha jól körbe nézünk rengeteg olyan fiatalt is láthatunk, akik simán tudnak egy boltban 0-ás méretű rucit venni. És a legjellemzőbb amúgy is az, hogy egy testesebb nő maximum a T-Modellek között tud választani. Mert a boltok teljesen ráálltak a sovány nők kiszolgálására. De a hiúság az egyik legfőbb ismertetőnk. Csak az a baj, hogy ez deviáns mértékben el tud torzulni.




Ennek a betegségnek az ellenkezője a BULIMIA NERVOSA. Ez olyan kényszerbetegség, ahol falási rohamokkal nagy mennyiségű kaját vesz magához a beteg. Általában édességet. Mivel mindannyian tudjuk, hogy a csokoládé...stb zabálása elhízáshoz vezet, ezért ezek a betegek kompenzálni kényszerülnek a falási rohamukat. Hashajtókkal, hánytatássa...minden olyan módszerrel, amivel kiüríthetik a szervezetükből a felvett kalóriákat. Azonban ez a módszer csak pár órára csillapítja a vágyat. Elteltével kezdődik minden előről.



Ahogyan a betegség egyre súlyosbodik, úgy csökken a hánytatások...stb. között eltelt idő is. Ez megviseli a szervezetet. Ugyanúgy kialakulnak deviáns viselkedési formák. Ha a beteg nem tudja csillapítani a rohamát, akár a kukából is képes előhalászni ételt, nem ritka esetben képes lesz még a lopásra is.
Általában a nők között a 18 és 25 év közöttiekre jellemző, és kb. a 3 %-ot érinti.



Önálló betegségként sokáig nem ismerték el, mígnem 1979-es év áttörést hozott. Ekkor fogadták el önálló pszichoszomatikus betegségnek. Okai azonban ismeretlenek. Feltehetően trauma, szeretevágy...stb miatt alakulhat ki. És itt sem elhanyagolható szerep jut a médiáknak, modelleknek. Genetikai okot még nem találtak.


Nos..
Talán arra sem árt odafigyelni, hogy gyermekeink milyen példaképet választanak maguknak.
Britney Spears, Gáspár Győző, Diana Spencer, Allegre Vesace, Nicky Hilton, Angelina Jolie, Christina Ricci, Jessica Alba és még bőven lehetne folytatni a sort. Mindannyiuk valamilyen evészavarral küzd. ki bevallja, ki tagadja. Egy biztos. A kényszeres megfelelni akarás, a legyél sovány különben nem fogsz karriert csinálni...mind okai lehetnek, hogy értékes embereknek ennyire eltorzul az önértékelésük.


Végül egy személyes történet. 
16 évesen valahogy nem igazán volt időm enni. Tudom,  nem voltak evészavaraim, (a sok elfoglaltság miatt fontossági sorrendet állítottam fel, hibásan), de 1 év alatt 42 kg-ra fogytam, amit bizony nehéz volt visszaszednem. Ezzel akkor szembesültem, amikor eljött a fürdőruha szezon és kilátszottak a csontjaim. Én azt akkor és ma is gusztustalannak találtam. Noha mindig úgy néztem tükörbe, hogy kövér vagyok, mégsem éreztem késztetést, hogy valaki máshoz hasonlítsak vagy megfeleljek olyan elvárásoknak, amik tönkretehetik az egészségemet.


Igaz, soha nem voltam gyenge lelkületű.


Kérek mindenkit. Ha érzi, látja, hogy ismerősével, barátjával, gyermekével... nincs valami rendben. Ha gyanítja, hogy táplákozási zavarban szenved, ne nézzen át fölötte. Egy lelki sérültnek ekkor sokkal nagyobb szüksége van az Önök támogatására.








Nincsenek megjegyzések: