vasárnap

Mit eszünk...avagy a civilizáció igénytelensége(?)(!)

Az előzményekhez fontos tudni, hogy a 10 éves unokaöcsém folyamatosan pudingokon, túrórudin, kínai instantleveseken...stb él. Finnyás- állítja az édesanyja.
El is hinném, ha a gyerek másoknál nem enne jóízűen meleg ételt. Arról van szó, hogy - és most lehet, hogy nagyon kritikus leszek - a gyereknek sok esetben a szülő inkább haver akar lenni, mint nevelője. Pedig egy bizonyos korig igenis nevelőként kell viselkednie egy apának és egy anyának. Ha erre képtelen(ek), akkor kezdődök el a valós probléma a gyermekkel. (És itt nem arról van szó, hogy másnál jobban esik a falat.)


Szóval.
A hűtőjükben körbenézve megállapítottam ,hogy nagy átlagban a következő dolgok vannak benne:
-SB virsli,
-MILLI Mia vaníliás - és csokoládé puding,
-SPORT szelet, cukorkák,
-UHT-tej,
-üdítök,
-gyári Nestea
-különböző túrós rudidesszertek...stb.

Szerintem ez már önmagában véve is gáz. Ezért is vettem ki találomra egy terméket és néztem meg az összetevőket, majd kikutattam mi mit is jelent.
És ez lett az eredmény:

Milli Mia vaníliás puding összetevői: teljes tej 66%, tejsavó 19,5%, cukor, módosított kukoricakeményítő, maltodextrin, sovány tejpor, sűrítőanyagok: karragén, természetes- és természetazonos vaníliaaroma, színezék: béta-karotin.
De mi mit is jelent. Mert valljuk be sok esetben csak pillogunk és lila gőzünk sincs mivel is etenek meg minket, arról pedig pláne nincs, hogy gyermekeinket milyen mocsokkal lepjük meg desszert gyanánt.

1. A TELJES TEJ 66%: az a tej, aminek a zsírtartalma minimum 3,5 %. (1,5-1,8%-félig fölözött tej; max.0,5% sovány tej kategóriája ).
Mielőtt azonban a boltba kerülne, alkotóelemeire bontják a tejet , többször átöntik, pumpálják, rázzák, majd ÚJRAEGYESÍTIK. (Ennél a résznél azért mosolyodtam el, mert a vajból sem csinálunk tejet. Az biza' vaj marad.És ha valamit már szét szedünk, az még az összerakás után sem lesz már olyan.) Alapban tej és tej között is hatalmas a különbség. A nagyüzemi tehenészetekben a lefejt tej sokkal TÖBB egészségtelen telített zsírsavat tartalmaz. Noha zsír- és fehérjetartalma azonos a falusi tehenészetek tejével. De akkor, hogyan lehet különbég a zsírsavban? A zsír minősége a válasz. A falusi tehenészetek teje nemcsak több telítetlen zsírsavat tartalmaz, hanem 20 %-kal magasabb ez a szint, valamint 70%-kal több linolsavat tartalmaz.
2. TEJSAVÓ: ezt különösebben nem kell bemutatni.
3. CUKOR: ismerjük a hatását, ártalmait, mégis naponta használjuk.
4. MÓDOSÍTOTT KUKORICAKEMÉNYÍTŐ: Fő szerepe az élelmiszerek emészthetőbbé tételéle, roncsolása. Dresszingek, készételek, pudingok, tejkészítmények, szószok, levesporok, kenyér és péksütemény...stb előállításához használják. Kémiailag módosított. Takarhat pl. E1412-t , E 1410-t...
Kevesebb idő kell a használatával, hogy az előállítási folyamatban megkösse a vizet és masszát hozzon létre. Ezt az eljárást elég gusztustalanul CSIRÍZTETÉSNEK nevezik.
Genetikailag módosított anyagok használata itt lehetséges!!
5. MALTODEXTRIN: Ez a cukornál összetettebb szénhidrát, melynek felszívódási sebessége sokat vitatott. Ha gyors, akkor "egészségesebbnek számít". De ha nem az gáz! Élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmazhatják.
6. SOVÁNY TEJPOR: A deffiníciója mindent elmond: Megfelelően előkészített tejből a víztartalom részleges vagy teljes elvonásával nyert, hőkezeléssel vagy hőkezeléssel+cukor(!) hozzáadásával tartosított folyékony illetve, porszerű tejtermékek. Olvasva is gusztustalan, nemhogy másképp'. (És itt felvetődik bennem egy kérdés? Miért hoznak be az országba tejport, pl a csehektől. Kósza hírek szerint, amit én el is tudok képzelni, ebből állítják elő a boltjainkba kikerülő tejeket. Mert a magyar tehenek teje aaaaaaaz nem jó. Higítani, rontani kell, különben még kiderül, hogy valamiben jók vagyunk. Megértem a háborgó gazdákat.)
7. SŰRÍTŐANYAGOK: (texturáló- vagy testesítő anyagok) Adalékok sűrítéséhez, zselésítéséhez használják, főleg a LIGHT élelmiszereknél. Az E-táblázatban az E400-E499-ig foglalnak helyet. KARRAGÉN: hínárból állítják elő.Lineáris kéntartalmú poliszacharid. Szerkezete miatt hajlékony molekulákkal rendelkezik. Az élelmiszeriparban TÉRFOGATNÖVELŐKÉNT illetve STABILIZÁTORKÉNT használják pl: desszertek, légfrissítők, fogpaszták, pástétomok...stb-nél. TERMÉSZETES-ÉS TERMÉSZETAZONOS VANÍLIAAROMA: már a nevében is benne van, noha a természetes szót ez esetben korántsem a tényleges formájában használják. Mert mint tudjuk a természetes vaníliaaroma piszok drága! És 50 ft-os kutyulékba nem tesznek bele drága kincset.
8. BÉTA-KAROTIN: Az A-vitamin ún. elővitaminja. Az antioxidánsok csoportjába tartozik, védi a C-vitamint a különböző károsodásoktól, hiányában a bőr, szem, nyálkahártya... szárazsága... fordulhat elő. Megköti a káros gyököket, amire ennyi szutyok mellett, amit egy ilyen kis pohárkába beletesznek szüksége is van az embernek. Színe miatt gyakran használják ételszínezéknek. Túlzott fogyasztása nem javasolt,magyarán ne tartsunk sárgarépa diétát, mert egy idő után narancs színben fogunk tündökölni!!!

Kedvünk van e még adni gyermekünknek ilyeneket? Lesznek olyanok, akiket ez nem érdekel. Megrándítják a vállukat, és egy foghegynyi megjegyzéssel letudják, hogy gyermekeiket valahol mérgezik. Egy bolti puding helyett még mindig jobb ha családias légkörben megfőzzünk az áhított desszertet. Mert az igazi főzött puding összehasonlíthatatlan, és otthon is elkészíthető.
Márcsak a lustaságunkon kéne erőt venni.