hétfő

Korrupció kicsiben és nagyban...

Töprengtem.
Magyarország valóban a korrupció melegágya lett. Nem kell csak a kormányunkat és csatlósaikat tekinteni. Elég ha a mi kis életterünkben nézünk körül.

Van olyan ismerőse, akinek a haverja elengedte a közlekedési bírságot, ha gyorsan hajtott? Vagy olyan ember a környezetében aki pl .az igazságszolgáltatásban dolgozik, és ezért igazlványa felmutatásával jogot szerez arra, hogy száguldjon az utakon?
Vagy megkülönböztetett jelzéssel, szabály szerűen letolja az útról a sávokban haladó autókat egy ároktól határolt kanyarban és a fekete konvoj a felezősávon közlekedve halad át egy zalai kis falun?
Tud olyanról, hogy munkahelye pénzügyi helyzete átláthatatlan, főnöke csődöt jelentett, de 30 millás autóval jár (esetleg frissen le is cseréli) és 4 szintes palotában lakik?
Amikor társasházak anyagi csőddel néznek farkas szemet és a tulajdnosoknak letiltják a banki mozgásk ellenőrzéséhez való jogot? Valamint  a bankok nyílt fenyegető levélben intézik keresetlen szavaikat az ott lakókhoz?
Vagy amikor az adózáskor valamit egy közember rosszul csinál meg, már megbélyegzik, hogy adócsaló, a milliomos banda pedig szétszór némi aprót és nem zaklatja a hivatal?
Amikor munkaadók minimálbérre jelentik be a dolgozóikat? Vagy amikor feketén gályáznak a melósok, hogy legyen miből kenyeret venni? És a munkavállaló sem tehet mást, különben a keresetéből semmi sem marad adózás után?
Hány emberrel esett már meg, hogy ángyom, komám vagy valamelyik rokon ivadékát vették fel egy munkahelyre nem pedig az alkalmasat? Az álláspályázataik közül hány az, ahol valóban megpályáztatnak és becsületesen választanak? És hány van olyan, ahol már előre tudják ki nyeri el a pozíciót de a törvény miatt ki kell írni a pályázatot?
A multik, akik előszeretettel jelentik be dolgozóikat a létminimumra...persze a vállakozók is ezt csinálják. De a foglalkoztatottak valóban ki vannak zsákmányolva.
Amikor valaki felfelé bukik, mint ejtőernyős?


Felvetődik a kérdés.
A kicsi korrupció szülte a nagyokat vagy éppen fordítva?

Hajlok arra, hogy a nagy szülte a kicsiket!
Miért?
Talán emlékeznek még a rendszerváltás előtti időkre! Lehet, hogy nem kaptak oly nyilvánosságot a korrupciós ügyek, és csak azért éreztük becsületesebbnek azt a világot?

Ma, sajnos minden szinten keményen korrupcióba ütközünk. Adócsalás, sikkasztás, gyilkosság, megvesztegetés...és az ebből kibújás jellemzi a magyar közéletet?

Mindegy, hogy politika, média vagy magánélet. Az eredmény ugyanaz.
Iskolai zsarolások, terrorizálás, öszödi beszéd, sikkasztó miniszterelnök ( Gyurcsány, aki előszeretettel hangoztatta a múltban azt, hogy:"...csak az első millióimról ne kérdezzenek!"- KISZ eltűnt pénze?), milliós adócsalások, direkt tönkretett állami cégek, hogy később potom összegért felvásárolhassák őket, adómentesség a multiknak, hogy a letelte után egy kis névváltoztatással újra megszerezhessék a mentességet. Diplomáciai mentesség, mely mögé kényelmesen megbújva játszhatják sorsdöntő játékaikat!

Szóval. Van egy ország, amiben nagy lehetőségek rejlenek...és ugyanez a kis földterület lett a politikai játékok nevetésre és szánalomra ingerlő színtere, ahol maffiák működhetnek teljesen büntetlenül, ahol egyetlen nemzetet nyomnak el és tesznek tönkre. A MAGYAROKAT!
Mert cigánynak, kínainak, románnak, ukránnak, szlováknak...stb nagyobb becsülete van, mint a saját nemzetnek.

Hát, elszomorít. Egy ország, melynek becsülete volt...és mára mivé lett!
Nemzetközi gúny táblájává, rassziszta államfők állandó témájává nőttük ki magunkat!

ERRE VAN SZÜKSÉGÜNK???



(Könyvajánlat: Egy pandzsúrirai kalandjai Magyarországon)



Nincsenek megjegyzések: